https://www.psimg.com/images/spin-and-go-tournament/ns/en/spin-go-play.jpg

Poker kan som bekant spelas på väldigt många sätt, inte nog med att det finns en hel hög med individuella pokerspel, flera kan även spelas på olika sätt och i varierande format. Ett sådant format och fokusen för denna artikel är PokerStars Spin & Go.

Namnet Spin & Go påminner säkert många om ett annat spelformat inom poker, nämligen Sit & Go. Detta är inte på något sätt underligt då Sit & Go varit inspirationen för detta nya format. I en Spin & Go möts tre spelare vid ett bord, var och en får 500 marker och sedan är det bara att spela.

Låter säkert väldigt bekant hittills, men det helt nya med detta format är prispotten. Varje gång en bord fylls upp slumpas prispotten till något mellan två till tio tusen gånger inköpet. Detta inköp varierar mellan 0.25 dollar upp till 100 dollar, vilket ju då betyder att chansen finns att man kan få spela för 1 miljon dollar.

Spelformen är framtagen av spelsajten PokerStars och de har även hållit en del specialevent i detta format. Ett av dessa är en chans att vinna inköp i den uppkommande EPT-finalen i Monte Carlo. Priset inkluderar dock inte bara inköpet, som är värt 5 300 euro, utan även åtta nätters boende för två personer på Monte Carlo Bay Hotel & Resort och en liten extra klumpsumma för resa både till och från Monte Carlo. För att vinna detta så måste man spela ett speciellt 10 euro Spin & Go-bord, men man kan göra det så många gånger man önskar.

Pris

När man sätter sig vid ett Spin & Go-bord  kommer man direkt in i spelet och inväntar att alla tre platser fylls upp. So fort detta händer så dyker det upp en massa snurrande siffror mitt i bilden, detta är slumpgeneratorn som avgör hur många gånger insatsen bordet kommer att vara värt. Allt påminner en hel del om hjulen på en klassisk enarmad bandit. Siffran kommer som sagt vara mellan två och tio tusen gånger värdet av insatsen, och eftersom bara en spelare vinner några pengar i en Spin & Go kommer man att minst dubbla sina pengar om man vinner.

Strategin för denna typ av spel kommer att vara väldigt lik ett vanligt Sit & Go. Har man erfarenhet av detta kan man lätt gå över till Spin & Go utan några svårigheter. För alla som inte har något erfarenhet av liknande spelformer kan det vara bra att läsa på sig lite innan man hoppar in en Spin & GO; med tanke på de potentiella summorna som går att vinna kan det nog vara många skickliga spelare som söker sig till detta format. Ett tips är naturligtvis att bara söka runt på internet om olika förslag på Sit & Go-strategier, men man kan även välja att skaffa en seriös strategibok som verkligen fördjupar sig i ämnet och ger en alla verktyg man behöver för att vinna. Alla förutom korten såklart.

Något många alltid brukar påpeka vad gäller Sit & Go-turneringar är att de kan vara några av de mest effektiva spelsessionerna man kan ha i poker. De tillåter mer variation än ett cash game och tar inte lika lång tid som en vanlig turnering. Ett par snabba tips för att komma in i Sit & Go-spelstilen är:

  • Skydda monsterhänder som AA och KK genom att höja tidigt men inte för mycket, tre till fyra gånger big blind är en bra summa.
  • Spela både suited connectors och suited gap connectors medan blinds är låga, speciellt i position.
  • Vänta på premiumhänder när blinds börjar bli högre, men endast när man har en väl över medium stack.
  • Man kan utmana spelare med större stack sent i spelet, men man bör endast göra detta när man har åtminstone en relativt stark hand. Risken är annars att man blir pot committed och sätts all-in.